Klantenervaringen - Kiyoh 9,6 / Bol.com 8,0

Retourtermijn 30 dagen / 6 dagen per week gratis bezorging

Vragen? Neem contact op: info@doornbikes.nl

thuiswinkel waarborg
Wat is nu precies een retro fiets?

Retro bikes worden steeds vaker gebouwd. De fietsen van de jaren 80 en 90 waren natuurlijk alleen al bijzonder vanwege de hoofdzakelijk stalen frames die werden gebruikt. Deze frames werden in elkaar gesoldeerd waarbij er veel oog was voor detail! In deze blog gaan we jou precies uitleggen wat een retro fiets van deze tijd is.

Tegenwoordig worden retro-fietsen op klantvraag gebouwd waarbij het frame en de accessoires heel bepalend zijn voor de juiste looks van de fiets. Een mooi frame met ook mooie onderdelen van bijvoorbeeld Campagnolo of Shimano maken deze retro fietsen helemaal af.

Een oude randonneur ziet er al weer heel anders uit als je in plaats van een achterdrager een mooie stijlvolle voordrager met mooie gekleurde snelbinders wordt gemonteerd. In zo’n geval is het handig als de voorlamp direct onder het stuur wordt gemonteerd zodat deze nooit een belemmering vormt. Tegenwoordig heb je al mooie retro lampen met ingebouwde led verlichting.

Wanneer is een fiets nou een retro fiets?

Typische retro dingen zijn; flinterdunne stalen bagagedragers met snelbinders of een verende klem of bruine lederen zadels. Brooks is een oud merk dat gespecialiseerd is in lederen zadels. Eigenlijk hoort er op elke retro fiets een lederen Brooks zadel maar dit soort zadels zijn wel aardig aan de prijs. Bovendien kunnen ze slecht tegen water en dus moet je altijd weer een zadeldekje meenemen.

Het frame is vaak gemaakt van staal en is in elkaar gesoldeerd met mooie detaillering bij de aansluitingen van de verschillende buizen. Koop je een oud stalen frame dan kan deze gemakkelijk worden bewerkt en eventueel in een andere kleur worden gespoten. Staal is makkelijk te bewerken. Bij de meeste stalen frames zijn de kabels makkelijk langs het frame te leiden en dat heeft voordelen! Het maakt het vervangen van de oude bekabeling door nieuwe een eenvoudige klus!

Oudere sportfietsen hebben vaak nog de verstellers aan de buis zitten en dat maakt het schakelen geen eenvoudige klus. Bij het ombouwen van een retro fiets kun je eenvoudig gebruik maken van Shimano shifters op het stuur. Dit zijn geen grote aanpassingen maar de originele verstellers aan het frame komen dan wel te vervallen. 

Oud en modern gaan goed samen!

Wat echt retro is bij de wielen is de al dan niet gepolijste aluminium velgen. In die tijd had je nog geen zwarte velgen. Wat best gaaf is om een retro fiets juist met zwarte velgen uit te voeren. Modern en retro gaan vaak heel goed samen en zeker bij een fiets! Je kunt veel moderne snufjes toepassen zonder dat het ten koste gaat van de retro look! Wat je ook veel ziet is single speed fietsen. Dan heeft de fiets maar één tandwiel voor en één tandwiel achter en heb je geen schakelmogelijkheden en meestal een terugtraprem. Dit zijn prima fietsen voor in de stad en maakt de fiets extra hip omdat er nauwelijks kabels te zien zijn. Er ontstaat een fiets met een minimalistisch design die prima geschikt is voor stadsverkeer!

Retro fietsen zijn dus best hot en voegen iets verrassends toe aan het straatbeeld. Wil jij nou ook een toffe retro fiets? Kijk dan eens bij ons retrofietsen assortiment!

 

 

Laat een opmerking achter