De Secretaris-Generaal van de VN zei: "onze planeet stuurt ons een noodsignaal". En dat noodsignaal was 28 juni 2022; Earth Overshoot Day, de dag waarop we als mensen meer gebruiken aan grondstoffen dan de aarde in een jaar kan regenereren. Elk jaar valt die dag eerder; de leefbaarheid van de aarde staat op het spel. We moeten nú drastische maatregelen durven te nemen om de problemen de rug toe te keren. Onze sector wil en moet daarbij onderdeel zijn van de oplossing.
Circulaire voorbeelden
Er zijn al heel veel bedrijven die doelen stellen richting een circulaire economie. Selfridge wil bijvoorbeeld rond 2030 dat 45% van de transacties komt van producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of via diensten als wederverkoop, reparatie over navulling.
Overal ter wereld moet de knop om en moet leiderschap worden getoond. Dat is omdat de aarde daar om vraagt en omdat toekomstige generaties daar om gaan vragen. Om de ambities kracht bij te zetten, is het goed dat er wetgeving uit Europa komt. Laat dit echter niet de drijvende kracht zijn van deze transitie. Laten we de kracht van de sector gebruiken om te veranderen, pilots draaien, samenwerken en dat wat succes brengt opschalen. Laten we de handen ineen slaan. Thuiswinkel.org gaat de komende jaren bedrijven helpen stappen te zetten richting die 100% circulaire economie in 2050.
Toewerken naar een duurzame bezorgeconomie vraagt om een shift van de consument puur als een koper van een product te zien naar een gebruiker die in zijn behoefte wordt voorzien. De retail heeft daarin een prachtige positie tussen producent en gebruiker. Om bedrijven te helpen in hun transitie naar onder andere circulariteit, werken we achter de schermen hard aan een duurzaamheidscertificering. Een tool waarmee we bedrijven helpen te ontdekken waar ze staan in de belangrijke duurzaamheidspijlers strategie, bezorgen, verpakken, retouren, duurzaam productaanbod, en natuurlijk circulariteit, en hoe ze daar stappen in kunnen zetten. Het cliché blijft waar: een beter milieu begint bij jezelf. Maar het gaat sneller als we het samen doen.
Bij Doornbikes willen we hier ook naar toe. We hebben de volgende stappen al gezet:
1. Gescheiden inzameling van papier, plastic, metaal, accu's en restafval.
2. Verpakkingsmaterialen die vrij komen bij het uitpakken van nieuwe fietsen worden hergebruikt door aangrenzende bedrijven zoals bijvoorbeeld Royal Eijkelkamp.
3. De verzenddozen die wij gebruiken om goederen te verzenden worden hergebruikt en zijn dus niet nieuw.
4. De vloeistoffen die gebruikt worden om fietsen schoon te maken zijn biologisch afbreekbaar.
5. De bestellingen worden zoveel mogelijk via DPD Pick-Up points geleverd om zoveel mogelijk extra vervoersbewegingen te voorkomen. De DPD Pick-Up points zijn op fiets- of loopafstand.
Maar we gaan verder en hopen op deze manier een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het milieu.