Wij houden jou zo lang mogelijk mobiel !

Wij houden jou zo lang mogelijk mobiel !

Aandachtig, Deskundig, Geïnteresseerd, Gezellig & Persoonlijk !

Aandachtig, Deskundig, Geïnteresseerd, Gezellig & Persoonlijk !

Klantenoordeel - Google 4,9 / Kiyoh 10

Klantenoordeel - Google 4,9 / Kiyoh 10

thuiswinkel waarborg

Keuzehulp: Hybride fietsen

Wil je een fiets die alles kan? Dan kom je al gauw uit bij een cross hybride fiets. Dit zijn fietsen die gebouwd zijn om diverse terreinomstandigheden aan te kunnen. In deze keuzehulp willen we je graag kennis laten maken met alle ins en outs rondom cross hybride fietsen.

 

Waarom zou voor jou een hybride geschikt zijn?

Als je graag fietst, maar niet voor iedere activiteit een andere fiets wilt, dan is een cross hybride een goede keuze. Je bent vooral op zoek naar veelzijdigheid en snelheid is niet het belangrijkste. Je wilt de fiets gebruiken voor mooie tochtjes in het weekend waarbij je niet alleen op de weg fietst, maar ook regelmatig een bospad of zandweg opzoekt. Af en toe de fiets kunnen pakken voor woon-werkverkeer vind je ook een pré.

Uitdagende, technische mountainbikeparcoursen zoek je niet op en fietsen doe je echt voor je plezier. Je vindt sportiviteit dus belangrijk, maar maakt ook graag comfortabel je kilometers. Herken je jezelf hierin? Lees dan vooral verder, want een cross hybride is dé fiets voor jou!

Dit kun je verwachten van een hybride

Met een cross hybride koop je een allround fiets, die zich thuis voelt op de weg en op bos- of zandpaden. Een cross hybride fiets is om deze reden voorzien van robuuste banden met een grof profiel. Je koopt een fiets die op recreatief gebruik is gericht en niet is ontworpen met competitief gebruik in het achterhoofd. Hierdoor is een cross hybride voorzien van een frame met een wat comfortabelere zithouding. Bij een cross hybride is het frame gemaakt van aluminium, een uitstekend materiaal als gewicht en pure snelheid niet het belangrijkste is.

Je koopt een cross hybride al voor minder dan € 600,-. De topklasse cross hybride fietsen gaan over de toonbank voor € 2000,- of meer. De fietsen zijn over het algemeen uitgerust met hydraulische schijfremmen, waarmee je zowel in droge als in natte omstandigheden kunt vertrouwen op goede remprestaties. Velgremmen of mechanische schijfremmen vind je alleen op de echte instapmodellen. Een geveerde voorvork vind je op alle cross hybride fietsen. Ook bevestigingen voor bijvoorbeeld spatborden of een bagagedrager zijn aanwezig op dit type hybride fiets. Je kunt ze us eenvoudig ombouwen naar een echte reisfiets! 

Verschillen tussen duurdere en goedkopere hybride fietsen

Vanzelfsprekend zitten er verschillen tussen cross hybrides op instapniveau en in het topsegment, maar ook daar tussenin zitten subtiele verschillen tussen de modellen. Voor het gemak maken we onderscheid op drie verschillende vlakken tussen de fietsen, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten voor je geld.

Remmen

De remmen zijn één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Het is dus belangrijk om goed te bedenken wat je behoeftes zijn voor de remmen. We zien op cross hybride fietsen drie verschillende types remmen terug: velgremmen, mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen.

Op de cross hybrides op instapniveau zien we over het algemeen velgremmen of mechanische schijfremmen. Velgremmen bieden betrouwbare remprestaties, maar leveren merkbaar in op remkracht wanneer het regent. Daarom zien we ook steeds minder dat velgremmen worden gebruikt op cross hybrides.

Wil je graag maximale remkracht behouden bij slecht weer, dan zijn schijfremmen de oplossing. In het lagere segment vind je nog fietsen met mechanische schijfremmen, maar vanaf ongeveer €500 vind je eigenlijk alleen nog maar cross hybrides met hydraulische schijfremmen. Het verschillen tussen mechanische en hydraulische schijfremmen is vooral merkbaar in de doseerbaarheid. Met hydraulische schijfremmen is de remkracht nauwkeuriger te doseren. Ook bieden deze iets meer remkracht dan mechanische schijfremmen.

Versnellingsgroep

De versnellingsgroep bepaalt hoe soepel je kunt schakelen tussen de verschillende versnellingen. Duurdere groepen schakelen in de regel soepeler dan goedkopere en zijn hebben daarnaast een hogere duurzaamheid. De versnellingsgroep die je nodig hebt is natuurlijk ook afhankelijk van de eisen die je zelf aan de fiets stelt. Wanneer je alleen recreatief gaat fietsen en niet te veel geld wilt besteden aan een fiets kun je met een goedkopere groep prima uit de voeten.

Onder de schakelgroepen op instapniveau verstaan we de Shimano Tourney, Acera, Alivio en Altus groep. Deze groepen bieden simpelweg betrouwbare schakelprestaties. Ondanks dat dit niet de meest duurzame groepen zijn, kun je wel gewoon prima uit de voeten met één van deze groepen. Een bijkomend pluspunt is dat deze groepen scherp geprijsd zijn.

Als je iets meer belang hecht aan schakelprestaties en duurzaamheid van je versnellingsgroep kun je kiezen voor een cross hybride met een Shimano Deore afmontage. Deze schakelgroep valt in het middensegment en biedt een goede balans tussen prijs en prestaties. In het echte topsegment vinden we de Shimano SLX en XT groepen, voor de fanatieke fietser die veel kilometers maakt. Deze groepen hebben een goede duurzaamheid en bieden de meest soepele schakelprestaties.

Voorvork

Het laatste punt waarop je de fietsen makkelijk kunt onderscheiden is de voorvork. Alles cross hybride fietsen zijn uitgerust met een verende voorvork, zodat je makkelijk over onverharde wegen kunt fietsen.

Een fiets op instapniveau heeft over het algemeen een voorvork met coilvering, waar de duurdere cross hybrides voorzien zijn van een luchtgeveerde voorvork. Voorvorken met coilvering zijn iets zwaarder en stugger dan luchtgeveerde voorvorken en vragen iets meer onderhoud. Daarnaast is een vork met luchtvering nauwkeuriger af te stellen, waardoor je hem beter bij jouw rijgedrag kunt laten passen.

Welke keuzes heb je nog meer?

Naast de bovengenoemde zaken zijn er nog meer verschillen tussen cross hybride fietsen, die ook per merk kunnen verschillen. Denk hierbij aan de geometrie van het frame maar ook het ontwerp en uitstraling van de fiets. Bij sommige fietsen lopen de kabels allemaal binnendoor of deels buitenom. Dan kun je ook nog kiezen tussen aluminium of carbon als framemateriaal. Bij Doornbikes hebben we een groot aanbod aan cross hybride fietsen, en er is altijd een cross hybride beschikbaar die helemaal bij jou past.

Onze hybride aanraders

Hieronder vind je een selectie populaire cross hybride fietsen. Deze fietsen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en kunnen je helpen bij je keuze. Deze cross hybride fietsen zijn wat ons betreft een heel goede keuze die we je graag aanraden!

x