Vergoedingen

Voor uw hulpmiddelen, woning aanpassingen en mobiliteitsmiddelen bestaan allerlei vergoedingsregelingen. U kunt bij uw gemeente informeren of u in aanmerking komt hiervoor. Wij hebben voor u een aantal handige tips en links hieronder op een rij gezet.

 

Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( WMO )

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat ze actief kunnen meedoen in onze samenleving. Ook als u een beperking of een belemmering heeft. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de WMO. Elke gemeente heeft zijn eigen werkwijze voor de WMO. Informeer bij uw eigen gemeente naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat u voor uw voorziening uit de WMO een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte is afhankelijk van uw inkomen, vermogen leeftijd en gezinssamenstelling. Vraag altijd wat uw eigen bijdrage zal worden. Dit kan soms oplopen tot een groot bedrag per maand. Voor meer informatie en voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vergoedingen WMO kijkt u op de site van de Rijksoverheid.

Stichting Mee

Deze stichting ondersteunt mensen met een beperking en kan u helpen met het aanvragen van een vergoeding. Voor meer informatie kijkt u op de site van Stichting Mee.

Persoonsgebonden Budget ( PGB )

Met een Persoonsgebonden budget kunt u zorg, hulp of begeleiding zelf inkopen, bij wie u maar wilt. U kunt bijvoorbeeld wanneer u een medische indicatie heeft voor het aanschaffen van een driewielfiets en deze wordt door de gemeente vergoedt met een Pgb, zelf bepalen bij welke leverancier u die driewielfiets koopt. Dit geldt ook voor andere minder valide vervoersmiddelen.

Het PGB wordt niet meer op uw eigen rekening gestort, maar op een rekening van de Sociale Verzekeringsbank ( SVB ). Dit geldt voor alle PGB’s behalve voor het PGB van de zorgverzekeraar. Dit heet het trekkingsrecht. De SVB beheert  dan uw budget. Zo kan de SVB controleren waaraan u het PGB uitgeeft. De Sociale Verzekeringsbank zorgt ook voor de betaling.

       Wat zijn de voordelen van een PGB voor u:

  • Vrije keuze bij welke leverancier u koopt
  • U bepaalt zelf bij wie u een voorziening koopt
  • U kunt zelf kiezen voor de kleur en welk model
  • Zelf de keuze hebben welk onderhoud u regelt voor uw voorziening

Voor meer informatie  en voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van PGB vergoedingen kijkt u op de site van de Rijksoverheid.