Steek de Noordzee over en ontdek de paden van Suffolk
Beleef de Engelse cultuur op historische plekken en in lokale pubs onderweg. Avontuur voor elke fietser op rustige lanen, fietspaden en gravelpaden.
Over de route:
De Wolf Way is een fietsroute van 400 kilometer door Suffolk. De route slingert langs de beste ruiterpaden, binnenwegen, gravel, fietspaden en rustige weggetjes en voert langs de mooiste locaties en verborgen juweeltjes van Suffolk. De route is toegankelijk voor fietsers van alle niveaus en leidt ze op avontuurlijke wijze door het prachtige landschap van Suffolk en mijdt drukke wegen.
Het Suffolkse echtpaar Sharon en Chris heeft Wolf Way in het leven geroepen om meer mensen te stimuleren hun fiets te pakken en de prachtige paden en wegen van Suffolk te verkennen, een gezonde en milieubewuste vorm van toerisme. Suffolk is vrij vlak en gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland via de Hoek – Harwich Ferry. Na aankomst in Harwich kunt je de Harbour ferry nemen naar Felixstowe en de route volgen vanaf Landguard point.
Van de vroegste neolithische nederzettingen in Europa tot de Romeinse steden Ipswich en Dunwich, Suffolk heeft een fascinerende geschiedenis. De Wolf Way ontleent zijn naam aan de beschermer van St Edmund, wiens nalatenschap in heel Suffolk en East Anglia terug te vinden is in plaatsnamen, kloosters en monumenten. De route volgt delen van de Icknield Way, een van de oude ‘King’s Highways’ – brede zandpaden die werden aangelegd in een tijd vóór de landafsluiting. De route loopt door prachtig heidelandschap dat rijk is aan wilde dieren, zoals de steenuil bij Cavenham Heath, waadvogels bij Minsmere en Exmoor pony’s die helpen om Knettishall Heath opnieuw te laten verwilderen. Suffolk heeft 142 Sites of Special Scientific Interest (SSSI’s) en tijdens de tocht kom langs veel van deze plekken. Je passeert ook de meest oostelijke locatie van de Britse eilanden: Ness Point in Lowestoft.
Terrein
Er is weinig hoogteverschil, met het hoogste punt op slechts 115 meter boven zeeniveau, en geen steile beklimmingen. Er zijn een paar stukken die een beetje zanderig zijn (vooral bij droog weer) maar ze zijn goed gedraineerd, waardoor de route het hele jaar door berijdbaar is. Een gravelfiets is ideaal, maar elke fiets met banden van 30 millimeter of meer voldoet. Een grotere bandbreedte en een lagere bandenspanning maken het rijden op de zanderige stukken gemakkelijker.
Handige Links
De nieuwste routebestanden zijn te vinden in de Komoot collectie.
Er is meer informatie en een beschrijving van de route te vinden op de website van Cycling UK.
Een interactieve Google map geeft POI’s en accommodatie weer.
Een Storymap geeft meer informatie over culturele en historische bezienswaardigheden op en rond de route.
Een Facebookgroep biedt een forum voor routeplanning en het delen van ervaringen.
Bronvermelding: Fietsersbond-artikel 14 april 2024
Media: een Guardian artikel, een BBC artikel