Fietsergonomie-specialist

Zo zorg je voor de juiste afstelling van je fiets

Je hebt een prachtige nieuwe fiets gekocht en kunt niet wachten om je eerste kilometers te maken. Maar voordat je rond gaat rijden op je nieuwe fiets, is het handig om hem goed aan te passen op jouw lichaam en wensen. Maar hoe stel je een fiets goed af? Het is namelijk belangrijk dat alle drie de contactpunten (bekken, handen en voeten) goed contact hebben met de fiets. Alleen zo zorg je voor de beste krachtoverdracht en voorkom je pijnklachten tijdens het fietsen. Lees hieronder op welke punten je moet letten. 

Zorg voor een goed zadel

Maar liefst 92% van de fietsers heeft pijnklachten tijdens het fietsen. Eén van de meest voorkomende klachten bij zowel mannen als vrouwen is zadelpijn. Dit kan gaan om de zitbotten of de gevoelige delen. Maar zadelpijn kan ook doorslaan naar het stuitje of de rug. Waar de pijn zich ook bevindt, fietsen kan ook absoluut zonder deze klachten!

Met de juiste zadelpositie en vooral het juiste zadel op de fiets, zal ook de zitpositie veranderen en zo helpen om de pijn weg te nemen. Het belangrijkste is dat de breedte van het zadel juist is om de juiste drukverdeling te krijgen. Een te smal zadel zal ervoor zorgen dat de heup veel heen en weer beweegt, wat dan tot zadelpijn kan leiden.

SQlab oplossing: zorg voor een SQlab zadel op maat. Met ons eenvoudige meetsysteem weet je precies welke maat je nodig hebt. Meten kan bij één van onze dealers of gewoon thuis met onze SQlab Zadelmeting voor Thuis. 

Bekijk in de video hieronder hoe je een zadel goed op je fiets monteert:

 

Verlicht de druk op je handen met het juiste stuur

Heb jij last van tintelingen of juist gevoelloosheid in je duim, wijs- en middelvinger? Dit kan je makkelijk voorkomen door de juiste uitlijning van het stuur. Een standaard stuur is vaak te recht en zorgt ervoor dat je pols te veel zijwaarts knikt. Hierdoor worden je zenuwen afgekneld, wat weer gevoelloosheid in de vingers als gevolg heeft. Daarom wil je je handen in een natuurlijkere positie op het stuur zetten. Dit kan door de hoek te vergroten, de zogenoemde backsweep. Frontsweep wordt gebruikt bij de racesturen. Het effect van backsweep kun je goed zien bij de onderstaande afbeeldingen.

SQlab fiets aanpassen - backsweep
Fiets afstellen - Backsweep

Hoeveel back- of frontsweep heb je nodig?

MTB (diepe, gestrekte houding - XC) - 16 graden backsweep
MTB (relatief rechte zit – Trail, Allmountain, Enduro) - 12 graden backsweep
Tour & Trekking - 16 tot 25 graden backsweep
City - 35 graden backsweep
Racefiets - 2 tot 10 graden frontsweep

Daarnaast mag het stuur niet te hoog zijn, omdat dit veel druk op de pols geeft. Te ver naar beneden kantelen van het stuur kan ook voor problemen zorgen, omdat dit weer te veel druk uitoefent op de pink en de ringvinger. Dit naar boven en naar beneden kantelen noemen we upsweep en downsweep. Welk stuur je nodig hebt, heeft te maken met je zithouding op de fiets. We houden het volgende aan:

MTB - 4° upsweep
Tour & Trekking - 0° tot 10° downsweep
City & Comfort - 10 ° tot 30 ° downsweep

Niet alleen de helling speelt een rol, maar ook de breedte. Vooral bij vrouwen is het standaard stuur vaak te breed. Dit zorgt ervoor dat de pols te veel naar binnen knikt, net als wanneer het stuur te recht is. Dit zorgt dan weer voor gevoelloze vingers.

SQlab oplossing: Met de sturen van SQlab zorg je ervoor dat jouw stuur precies de juiste hoek heeft voor jouw zitpositie. In onze webshop vind je diverse keuzes. Elk stuur heeft een bepaalde back- of frontsweep en is beschikbaar met verschillende graden up- of downsweep.  

SQlab tip: Handvatten zijn ervoor om voldoende grip en ondersteuning te geven. De handvatten van SQlab zijn zo gemaakt dat ze perfect in jouw hand passen. Hierdoor hebben alle zenuwen ruim baan en raken ze niet bekneld. Geen tintelende vingers meer! Meer weten? Lees hier meer over SQlab handvatten!

En hoe zit het met de pedalen?

We hebben de afstelling voor het bekken en de handen gehad. Dan blijft er nog één contactpunt over: de voeten. Veel mensen hebben last van gevoelloosheid en pijn door te veel druk. Daarom is de juiste voetpositie enorm belangrijk tijdens het fietsen. Om pijnklachten in de voet tegen te gaan, moet het pedaal correct worden afgesteld. Bij standaard pedalen is het vaak alleen mogelijk om je voet in een rechte, parallelle positie te zetten, wat kan leiden tot een eenzijdige belasting van de voeten.

SQlab pedalen - eenzijdige druk

SQlab oplossing: Bij SQlab bieden we pedalen aan met verschillende aslengtes om de voet zoveel mogelijk ruimte te geven zodat deze een natuurlijke voetpositie kan aannemen, een V-vorm in meer of mindere mate. 

SQlab pedalen - oplossing

In het schema hieronder kun je precies zien welke SQlab pedalen je nodig hebt:

SQlab pedalen - maattabel

SQlab tip: de pedalen van SQlab voorkomen de belasting aan één kant van voet. Heb je last van druk op de gehele voorvoet? Combineer dan de pedalen met de SQlab zooltjes. Deze verdelen de druk gelijkmatig over de voet, waardoor deze minder vermoeid raakt. Hierdoor kun je meer kracht op de pedalen zetten én langer doortrappen. Win-win!

Klik hier om meer te weten te komen over de pedalen van SQlab!

Zit jij goed op de fiets?

Denk je dat je nog wel kunt sleutelen aan de afstelling van je fiets? Gebruik dan bovenstaande tips. Met de juiste afstelling zorg je er namelijk voor dat fietsen ook écht een plezier is. Veel pijnklachten horen er namelijk niet bij en kunnen makkelijk voorkomen worden. Ga aan de slag en bekijk onze zadels, sturen en pedalen in de webshop!