Nederland is een fietsend land. Of je nu op het platteland bent, of in hartje Amsterdam, er wordt gefietst! Fietsen kun je doen om zeer uiteenlopende redenen. Dit kan variëren van het dagelijkse ritje naar je werk en weer terug, naar school, gewoon voor je plezier, boodschappen doen en noem maar op.
Fietsen kan iedere dag een must zijn, maar kan ook gewoon plezier zijn, lekker gezond bewegen in de buitenlucht.
We weten allemaal dat bewegen gezond is voor je lichaam, maar het bijzondere van fietsen, en van buitensporten in het algemeen, is het feit dat je beweegt in de buitenlucht. Dat heeft uiteindelijk méér effect dan bewegen/sporten in de sportschool. De voordelen strekken dan veel verder.
Om dit te illustreren, heb ik alle voordelen van het fietsen voor je op een rijtje gezet. Niet alleen als bevestiging voor degene die al regelmatig fietsen, maar juist ook om de niet-fietsers toch in het zadel te krijgen!
1) Fietsen is duurzaam
We beginnen deze keer niet met de voordelen van het fietsen voor je lichaam, maar met de voordelen voor het milieu. Heb je je wel eens beseft dat er op 1 autoparkeerplaats maar liefst 20 fietsen passen? Ook qua efficiëntie wint de fietser het: Je bent in totaal maar liefst 3 maal sneller dan lopend, met hetzelfde energieverbruik. En daarbij komt dat een auto ongeveer 20 x zwaarder is dan jij, terwijl jijzelf maar 6 x zwaarder bent dan je fiets.
Logisch dat je dus beter zelf de energie in kunt nemen, dan vele malen meer energie in je auto te tanken om 20 x je gewicht te verplaatsen. Kun je het nog volgen? Maakt niet uit, neem maar van mij aan dat de productie en het gebruik van de fiets uiterst efficiënt en duurzaam is. Goed voor het milieu EN voor je portemonnee.
2) Fietsen verlaagd je biologische leeftijd
We weten allemaal wel dat fietsen gezond is, dat kan niemand tegenspreken. Maar wist je dat je je biologische leeftijd met 9 jaar kunt verlagen als je drie keer per week 45 minuten gaat fietsen? Over het algemeen is te stellen dat mensen die regelmatig bewegen, bijvoorbeeld fietsen, minder last hebben van obesitas, hoge bloeddruk, diabetes 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
Er is recent een meer specifiek onderzoek gedaan naar hartritmestoornissen. Door geregeld te fietsen kan dit wel tot 50% dalen. De algemene conclusie uit dit zelfde onderzoek was een inkopper, maar wel eentje die we niet vaak genoeg kunnen vermelden: Als men meer zou bewegen, onder andere door te fietsen, wordt je veel fitter en zou veel hartfalen voorkomen kunnen worden.
3) Fietsen verbetert je weerstand
Vroeger moesten er appels gegeten worden om de dokter buiten de deur te houden, tegenwoordig is dat fietsen. Bewegen in het algemeen ondersteund je weerstand, zodat je beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Uit een onderzoek is gebleken dat de mensen die minimaal 5 dagen per week, iedere dag minimaal 30 minuten fietsen, de helft minder ziektedagen opnemen dan de mensen die niet fietsen, of niet bewegen in het algemeen.
Dit resultaat kun je al bereiken door gewoon van- en naar je werk te fietsen!
4) Fietsen is sneller
Natuurlijk is dit heel erg afhankelijk van de afstand woon-werk verkeer wat je dagelijks aflegt, maar we kunnen wel stellen dat je met de fiets in de meeste gevallen sneller weer thuis bent, dan wanneer je de auto pakt. Met name in file-rijke omgevingen sta je natuurlijk een groot deel van de tijd stil, terwijl je met de fiets vrolijk iedereen voorbij kunt rijden.
Natuurlijk gaat de fiets wel langzamer qua snelheid, maar de gemiddelde afgelegde afstand per uur ligt vele malen hoger! Dus sneller thuis, en ook nog aan je gezondheid werken. Mooie combinatie toch?
5) Fietsen maakt je slimmer
Er is een tijdje terug onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en de hersenactiviteit. Het bleek dat al bij 5% meer hartcontractie al kan zorgen voor 15% verhoging van de hersenactiviteit. Na het onderzoek maakten de proefpersonen die regelmatig fietsten de aangeboden tests veel beter dan de personen die niet aan enige vorm van beweging deden.
Bewegen zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van hersencellen wordt verhoogd. Niet alleen in het algemeen, maar speciaal in het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor je geheugen. Daarnaast neemt het zuurstofgehalte in de hersenen toe als de bloedcirculatie toeneemt door het bewegen. In het onderzoek kwam de voorzichtige conclusie naar voren dat dit wel eens de redenen kunnen zijn voor het feit dat bewegen helpt tegen bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.
6) Fietsen helpt je darmen
Lichamelijke beweging zorgt er voor dat je spijsvertering sneller en efficiënter gaat werken. Het sneller werken van je darmen, in combinatie met het vermogen om méér water op te nemen, zorgt voor een betere vertering van je voedsel. In het algemeen kunnen we stellen dat door te bewegen je spieren in conditie worden gehouden.
Niet alleen de beenspieren bij het fietsen, maar ook de spieren rondom je organen waardoor deze beter gaan werken. Daarnaast verbeter je ook de conditie van je hartspieren, wat prima is voor je algehele gezondheid.
7) Fietsen en je carrière
Fietsen heeft meer gevolgen dan je in eerste instantie zou denken. Ook voor je zerk en carrière. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die regelmatig fietsen, of sporten in het algemeen, beter om kunnen gaan met de stress op het werk en een betere motivatie hebben. Het bevorderd daarnaast ook nog eens het humeur, en dus de sfeer op de werkvloer.
Ook nemen deze sportende werknemers minder lange pauzes en zijn ze beter in staat om te plannen en het werk op tijd af te hebben.
8) Fietsen en je leeftijd
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de gevolgen van sporten, maar dit onderzoek is wel heel specialistisch. Dermatologen hebben de effecten van fietsen onderzocht met betrekking tot de huid. Niet alleen de beweging door het fietsen, maar juist ook door het bewegen in de buitenlucht, bleek een hele positieve werking te hebben op je huid.
Door de buitenlucht en de beweging neemt de circulatie van het bloed in je huid toe, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd kunnen worden, en de gifstoffen sneller en efficiënter afgevoerd worden. Ook zorgt de beweging voor een hogere productie van de stof Collageen, een stof die zorgt dat je rimpels wat minder snel op gaan vallen. Ook hersteld een beschadigde huid hierdoor veel sneller.
9) Fietsen en dieper slapen
Mensen die iedere dag 20-30 minuten lekker fietsen, merken direct dat de tijd die nodig is om in slaap te vallen gehalveerd wordt, en daarnaast slaap je dan ook een uur langer. Alléén deze twee feiten komen al ten goede aan je gezondheid. Door buiten te zijn, en jezelf bloot te stellen aan het daglicht, geeft je lichaam de kans om het natuurlijke dag- en nachtritme beter in balans te brengen.
Overigens wordt tijdens je verblijf buiten ook de aanmaak van het hormoon Cortisol (stresshormoon) vermindert, wat een belangrijke bijdrage levert aan een lekkere nacht slapen.
10) Fietsen en je gewicht
Op het moment dat je besluit om iets aan je overgewicht te gaan doen, wordt vaak eerder gekozen voor joggen dan voor fietsen. Het is inderdaad een feit dat met joggen het meeste vet verbrand wordt, en ook nog eens op de snelste manier. Maar de beslissing om af te vallen doe je niet voor niets, je bent te zwaar. En zwaarlijvige mensen hebben nu eenmaal moeite met hardlopen.
Bij het neerzetten van een voet wordt er een druk uitgeoefend dat ruim 2x zo groot is als je lichaamsgewicht. Juist op dat moment is de fiets een veel betere oplossing. Het grootste deel van je gewicht rust op het zadel, waardoor je knieën nagenoeg niet door het gewicht belast worden.
Hardlopen kan altijd nog, eerst maar fietsen!
Fietsen kan op zoveel manieren…
Fietsen is niet alleen een snel pak aantrekken, op je nog snellere fiets stappen en kilometers vreten. Heerlijk om zo te sporten, alleen of in een groep, maar het is niet de enige manier van fietsen. Fietsen is daarnaast ook nog een praktisch vervoermiddel tussen huis en werk, of huis en school.
Maar bovenal is fietsen een sport wat je kunt doen met het hele gezin, en dan bedoel ik ook écht met iedereen! De kleine kan in een zitje voorop of achterop, of anders in de aanhanger achter fiets. Ook zijn er speciale aanhangfietsen voor de kids: Je hangt een kinderfiets achter je eigen fiets waarbij je kind niet verplicht hoeft te trappen of te sturen.
Een gerust gevoel. Mogelijkheden te over! Ook opa en oma kunnen mee, want de elektrische fiets is inmiddels gemeengoed geworden. Wat dacht je van een lekker dagje fietsen, met een échte picknick halverwege de rit.
Dit is niet alleen leuk, lekker en gezellig, maar geeft ook nog eens het goede voorbeeld. Kinderen worden natuurlijk beïnvloed door het gedrag van de ouders, en door regelmatig met het hele gezin te fietsen draag je een hele goede en gezonde gewoonte over aan je kinderen.
Ga jij nu ook meer fietsen?
Bron: https://www.optimalegezondheid.com/
2 opmerkingen