Veilige mobiliteit

Veilige mobiliteit

Ouderen blijven tot op hoge leeftijd aan het verkeer deelnemen. Een goede beweging, die ook met risico's gepaard gaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderen veilig mobiel blijven? Hier deed Beteroud.nl onderzoek naar en op deze pagina verzamelen we relevante informatie en praktijkvoorbeelden.

In 2017 leefden in Nederland 3,1 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder (CBS, 2018). Van deze ouderen gaf 50,4% aan dat zij zich in meerdere of mindere mate beperkt voelen door hun gezondheid (CBS, 2018). De beperkingen, vaak veroorzaakt door chronische aandoeningen, hebben gevolgen voor de mobiliteit.

In de enquête naar veilige mobiliteit van BeterOud (november 2019) blijkt dat zowel ouderen als zorg- en welzijnsprofessionals behoefte hebben aan advies, informatie en trainingen. In dit artikel zetten we 6 tips op een rij om veilig mobiel te blijven.

1. Persoonlijk advies over mobiliteit

Vooral ouderen geven aan behoefte te hebben aan advies op maat, dat op hun persoonlijke situatie is toegespitst. Ergotherapeuten geven aan hierin een rol te kunnen spelen. Doornbikes werkt samen met Ergozorg Handig in Zevenaar en organiseert test-ochtenden om mensen de verschillende mogelijkheden - om langer mobiel te blijven - te laten ervaren. Hierna volgt dan vaak een aanvraag voor een PGB bij de gemeente.

2. Keuze van alternatief vervoer en testmogelijkheden

Als autorijden op fietsen op een tweewieler niet meer mogelijk is, zijn er nog veel andere mogelijkheden voor vervoer.

In de Keuzewijzer Mobiliteit - Blijf Veilig Mobiel - initiatief van Veilig Verkeer Nederland wordt d ekeuze voor een bepaald vervoermiddel uitgerebreid toegelicht. Wil je specifieke informatie over de verschillende vervoersmogelijkheden voor ouderen? Neem contact op via het contactformulier of telefoon 0313 633 110 met één van onze adviseurs en laat je informeren. Wil je eens ervaren wat voor alternatieven er zijn na een tweewieler? Je kunt bij Doornbikes uitgebreid testen onder begeleiding van een ergotherapeut.


Ideale vervoermiddelen om altijd veilig en stabiel te kunnen fietsen? Denk eens aan Huka of Van Raam Beide merken worden geleverd door Doornbikes. Geïnteresseerd? Neem eens contact op met Doornbikes en wij adviseren je graag over Huka of Van Raam producten.

3. Trainingen en cursussen

Veel ouderen geven aan dat ze interesse hebben in het volgen van trainingen of cursussen, zoals rijcursussen en lessen over het juiste gebruik van hulpmiddelen, valpreventie en verkeersregels. Uit de enquête blijkt ook dat zij deze niet goed kunnen vinden. Daarom zetten we er hier een aantal op een rij:


CURSUS VALPREVENTIE VOOR OUDEREN


VERKEERSREGELS, KENNISTESTS EN CURSUSSEN VOOR AUTO EN FIETS

Ouderen geven aan meer te willen weten over actuele verkeersregels en cursussen of trainingen te willen volgen om veilig mobiel te blijven. Sommige zelftests zijn online te volgen, zoals de Zelfscan automobilisten. Sommige cursussen, bijvoorbeeld de Rijzeker cursus van ANWB, worden in verschillende regio’s georganiseerd.

TRAININGEN VOOR ZORG- EN WELZIJNSPROFESSIONALS

INTERVENTIES VOOR PROFESSIONALS

 

4. Cijfers over verkeersveiligheid & mobiliteit bij ouderen

Voor beleidsmakers bij bijvoorbeeld gemeenten is het soms lastig om te achterhalen waar informatie en cijfers over mobiliteit bij ouderen zijn te vinden. Ook staat de informatie bij de keuzewijzer gebundeld.

5. Tips voor betere toegankelijkheid van openbare ruimten

Werk jij aan toegankelijkheid voor gebouwen in je omgeving of wil je bewust aan de slag met betere toegankelijkheid voor ouderen? Hieronder staan tips van BeterOud-partners Koepel Gepensioneerden, Vilans en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Zoals een checklist seniorvriendelijk gemeentebeleid, tips voor een beweegvriendelijke omgeving en een rapport over ouderenproof openbare ruimte.

DEMENTIEVRIENDELIJKE OMGEVING

6. Maatregelen en beleid rondom rijbewijs en rijgedrag

Mobiel blijven is fijn en goed voor je, maar niet altijd veilig. Het moet wel veilig blijven, voor jezelf en voor anderen. Daarom zijn er regels en beleid rondom autorijden op leeftijd. Bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen en medicijngebruik. Informeer jezelf of familie en vrienden hierover:

Meer informatie

Lees het adviesrapport Veilige mobiliteit (Vilans/BeterOud) 

Deel jouw tips

Heb je zelf tips of adviezen om veilig aan het verkeer te blijven deelnemen? Deel jouw reactie via het Doornbikes contactformulier

Bron: BeterOud.nl

 

 

 

 

 

1 opmerking

jfQSotmKLgEDcA
jfQSotmKLgEDcA

fxFLcWHp

Opmerking achterlaten