Wij houden jou zo lang mogelijk mobiel !

Wij houden jou zo lang mogelijk mobiel !

Aandachtig, Deskundig, Geïnteresseerd, Gezellig & Persoonlijk !

Aandachtig, Deskundig, Geïnteresseerd, Gezellig & Persoonlijk !

Klantenoordeel - Google 4,9 / Kiyoh 10

Klantenoordeel - Google 4,9 / Kiyoh 10

thuiswinkel waarborg
X-Country, Enduro, Train of Downhill mountainbiken

Welke mountainbikes zijn er allemaal te koop

Er zijn tegenwoordig zoveel disciplines en dat vraagt om wat extra uitleg. de keuze wordt alleen maar groter. met de onderstaande tips kun je wellicht afwegen bij welke mountainbike discipline jij je het beste thuis zal gaan voelen.

Wil je meer weten bij Doornbikes willen we je graag persoonlijk te woord staan - wij nemen altijd de tijd - om onze passie voor de verschillende mountainbikes aan je uit te leggen. We experimenteren bij Doornbikes met diverse soorten vering - Rockshox, Öhlins of Fox - hierdoor hebben wij ruime ervaring met welk materiaal het beste past bij jouw mountainbike discipline. Kom langs en laat je door Doornbikes adviseren over de best passende mountainbike.

Mountainbikes zijn er in allerlei vormen, maten en met verschillende afmontages. Althans, daar lijkt het op. En als je dan de bikeshop binnenloopt en je ziet al die fietsen staan dan is het best begrijpelijk dat je het even niet meer weet. Gelukkig gaan we bij Doornbikes uit van de klant en niet van de voorraad zodat je altijd een objectieve keuze kunt maken en niet wordt gestuurd door de voorraad die op dat moment aanwezig is.

Je kunt mountainbikes onderverdelen naar verschillende doelgroepen, al zie je wel steeds meer dat een fiets overlappende eigenschappen heeft. Speciaal voor iedereen die wil beginnen met biken deze handige tips zodat jij de beste bike kan kiezen die bij jou past!

Er zijn tegenwoordig zoveel disciplines en dat vraagt om wat extra uitleg. de keuze wordt alleen maar groter. Met de onderstaande tips kun je wellicht afwegen bij welke mountainbike discipline jij je het beste thuis zal gaan voelen.


Denk goed na over welke mountainbike bij jou past

In deze tijd van schaartste heb je niet altijd voldoende keuze maar pas op; ook een op maat gemaakte mountainbike hoeft echt niet heel duur te zijn. Bij Doornbikes bouwen we ook klantspecifieke mountainbikes die helemaal bij de klantwens aansluiten. neem ook hiervoor de tijd en denk niet dat dit meteen veel duurder is - sterker nog - in veel gevallen is het zelfs goedkoper. Je bent soms ook beter uit omdat je geen concessies hoeft te doen aan frame of afmontage en dus is de mountainbiek nog beter op jou afgestemd.

Hieronder worden de verschillende mountainbikes besproken:

1. X-Country mountainbike

Waar zijn x-country bikes goed voor?
De x-country (of cross-country, wat je wil) is de meest populaire mtb onder de kaaskoppen. En dat is logisch, aangezien ons land zo plat is als een pannenkoek heb je hier weinig aan veel veerweg of dikke banden. De x-country bike is vaak de lichtste bike op de markt, gemaakt om hard mee te rijden.
Je kan kiezen uit een aluminium frame of carbon, het laatste is lichter, stijver maar ook duurder. De veerweg ligt vaak tussen de 100-120mm. De meeste x-country bikes hebben 29” wielen. Een hardtail (fiets met alleen een voorvork, red.) volstaat prima op de meeste Nederlandse trails. Ga je voor een full-suspension (of fully) dan kan je daar ook mee terecht op de trails in België of nog heuvelachtiger gebied.

Hoe ziet een X-Country mountainbike er uit?

LYNX RACE EVO CARBON 9.5

Deze fietsen hebben een kortere wielbasis waardoor je ze makkelijker over singletracks kan sturen. En in Nederland hebben we plenty van deze trails, dus je snapt waarom de keuze voor cross-country hier numero uno is. De fiets klimt ook als een beest, mede door het lage gewicht en de geometrie. Dus moet je hem een keer omhoog stampen, dan is deze bike daar uitermate voor geschikt.
Qua afdalen blijft deze fiets een beetje achter. Maar voor de lokale trails of een marathon in het buitenland heb je dit niet echt nodig. Wil je wat meer technische paden, dan heb je weinig aan deze bike.

2. Trail mountainbike

Waar zijn trail bikes goed voor?
Deze bike heeft het grootste inzetbereik. Je kan er prima mee overweg in de Nederlandse klei, maar ook een technisch paadje vanaf een Italiaans bergdorpje naar beneden moet geen probleem zijn. Sommige trail bikes neigen iets meer naar cross-country, terwijl andere meer richting enduro gaan. Hier moet je wel even rekening mee houden als je op zoektocht gaat naar jouw ‘alleskunner’. Het enige nadeel is dat deze fiets zo’n beetje alles aan kan waardoor deze nergens echt in uitblinkt.

Hoe zien ze eruit?

LYNX 5 CARBON 7.0
Trail bikes zijn eigenlijk altijd fully’s. Qua prijs verschillen ze ook enorm. Zo heb je voor € 1500,- al een prima ros, maar je kan ook makkelijk € 8000,- of meer aftikken. De veerweg ligt voor de voorvork ergens tussen de 120-150mm en voor de achterdemper tussen de 110-140mm. De wielen zijn 27.5” of 29”. Dit laatste kan een persoonlijke voorkeur zijn, maar op de trails merk je het verschil nauwelijks. Dit komt doordat de 27.5” meer veerweg hebben dan de 29” waardoor obstakels op ongeveer dezelfde manier overwonnen worden.

Dus wil je een fiets waar je veel plezier aan hebt en lekker met je maten kan gaan biken, dan is een trail bike dé keuze voor jou. Wil je toch meer snelheid of juist hard afdalen dan zal je op zoek moeten naar een ander model uit deze lijst.

3. Enduro mountainbike

Waar zijn enduro bikes goed voor?
Enduro bikes zijn helemaal hip en hot, en zijn ontworpen voor het steeds populairder wordende… enduro racen. Je verzint het niet hè!
Dus eerst: wat is enduro racing? Bij deze wedstrijdvorm leg je een parcours af waarbij bepaalde segmenten getimed worden. Deze segmenten zijn vaak de technische afdalingen. Je hoeft dus niet per se ‘s werelds beste klimgeit te zijn.
Deze fietsen moeten dus tegen een stootje kunnen, maar daarbij zijn ze ook zo ontworpen dat je ermee omhoog kan fietsen en vaak lang in het zadel zit.

Hoe zien ze eruit?Als het om veerweg gaat dan zit deze vaak tussen de 150-170mm voor zowel de voorvork als achterdemper. Dat is pittig. In ons kikkerlandje heb je hier dus echt heel weinig aan. 27.5” is de populairste maat voor de enduro wielen. De banden zijn vaak breed, evenals het stuur. De stuurpen daarentegen is weer erg kort. Dit allemaal om de bike goed onder controle te kunnen houden.
Een enduro-bike is aan te raden als je van enduro houdt. Simple as that. Net zoals voor downhill bikes is hier sprake van een hele specifieke doelgroep. Enduro is wel echt tof om te doen, de wedstrijden zijn vaak niet zo massaal en brengt je naar de mooiste trails van Zwitserland, Frankrijk en Italië. Misschien iets als tweede fiets?

4. Downhill mountainbike

Waar zijn downhill bikes goed voor? Vol gas naar beneden. That’s it! Dus wil je lokale trails gaan rijden, urenlang in het zadel zitten op de mooiste beklimmingen in Europa of juist heel hard kunnen trappen? Dan is de downhill bike helemaal niets voor jou. In Nederland zijn ze ook eigenlijk niet te koop, want met die paar molshopen heb je erg weinig aan deze bike.

Hoe zien ze eruit?


Een downhill fiets is makkelijk te herkennen: heel veel veerweg (200mm +), een oerdegelijk frame en zijn aparte geometrie waarbij het lijkt alsof de voorkant van de bike veel hoger uitkomt dan de achterkant. En dit is natuurlijk ideaal in een afdaling omdat je dan niet meteen het idee krijgt om over je stuur getorpedeerd te worden, iets wat je bijvoorbeeld bij een x-country bike in de afdaling wat sneller hebt.

Deze bikes zijn ook abnormaal zwaar, iets wat ten goede komt als je volle bak naar beneden wil, maar naar boven wordt het dus een hele opgave. Fietsend naar boven kan je vaak vergeten, dus een pendeldienst of skilift is geen overbodige luxe. En duwen is ook altijd een optie. Is een downhill mountainbike een goede eerste aanschaf als je wil gaan beginnen met mountainbiken? Zeker niet en denk ook even aan het land waarin je woonachtig bent. Zo heel veel downhill tracks heb in Nederland niet. Maar toch als je even naar Sauerland gaat dan kom je toch hele leuke tracks tegen.

Wil je eens kennismaken met mountainbiken? Je kunt bij ons mountainbikes huren - wij werken samen met MTBClinic.nl uit Velp - zij hebben alle spullen voor verhuur goed voor elkaar. Je kunt leuke clinics volgen en dat is natuurlijk zeker in het begin een aanrader.

Wil je meerdere dagen een clinic volgen? Geen probleem zij hebben ook een leuke B & B zodat je lekker comfortabel kunt overnachten na alle inspanningen.

Ben je op zoek naar een mountainbike komt dan eens naar Doornbikes, we willen je graag op weg helpen naar een prachtige nieuwe hobby die heel gezond is om te doen!

Laat een opmerking achter
x