Wij houden jou zo lang mogelijk mobiel !

Wij houden jou zo lang mogelijk mobiel !

Aandachtig, Deskundig, Geïnteresseerd, Gezellig & Persoonlijk !

Aandachtig, Deskundig, Geïnteresseerd, Gezellig & Persoonlijk !

Klantenoordeel - Google 4,9 / Kiyoh 10

Klantenoordeel - Google 4,9 / Kiyoh 10

thuiswinkel waarborg
Zelf fietsroutes maken

Zin om een mooie fietstocht te maken? Er is in dat geval niets leuker dan zelf een keer een fietsroute maken. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je zelf een fietsroute kunt samenstellen. Daarbij hebben we ook aandacht voor verschillende tools die je helpen om dé perfecte tocht op te zetten.

Hoe maak ik zelf een fietsroute?

Fietsroutes maken begint met het uitkiezen van een beginpunt. Vervolgens bepaal je hoeveel kilometer je wilt fietsen. Zodra je een globaal idee hebt van je route kun je op verschillende manieren je route verder vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een papieren fietskaart. Er zijn tegenwoordig echter ook allerlei apps en websites waarmee je een route kunt samenstellen. Zo’n digitale fietsrouteplanner werkt bijvoorbeeld met fietsknooppunten. Wanneer je route vastligt, is het zaak deze op te schrijven, uit te printen of te downloaden. De route is vaak in verschillende formaten beschikbaar, bijvoorbeeld als gpx-bestand. Hoe maak ik zelf een fietsroute?

Wat is een gpx-bestand?

Gps fietsroutes kunnen een erg handig hulpmiddel zijn: je navigatiesysteem helpt je de juiste route te fietsen. Bestanden met gegevens voor je gps hebben de extensie gpx. Zelf een fietsroute maken gpx? Het is via verschillende websites en apps mogelijk om je eigen gemaakte fietsroutes te exporteren in gpx-formaat. Er zijn echter ook allerlei kant en klare bestanden die je kunt gebruiken. Om een gpx-bestand te gebruiken, moet je deze importeren in een apparaat dat de route kan weergeven en je locatie weet: een gps-apparaat. Dit apparaat laat je vervolgens je huidige positie en de te volgen route zien. Er zijn speciale fietsroute gps navigatiesystemen verkrijgbaar, maar de meeste telefoons zijn ook uitgerust met gps. Om gpx-bestanden op je telefoon te gebruiken, zoek je in de app-store naar een gpx viewer.

Uitgezette fietsroutes

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Dat uit zich in mooie fietspaden en duidelijke bewegwijzering. Het is dus niet per se nodig om zelf een (gps-)fietsroute uit te stippelen. Je kunt ook vertrouwen op wegwijzers. In Nederland zijn dat wit-rode wegwijzers, die meestal de meest directe fietsroute aangeven. De wit-groene wegwijzers en de paddenstoelwegwijzers, wijzen op hun beurt op toeristische, alternatieve routes.

Naast de standaard bewegwijzering kent Nederland ook nog 45 regionale fietsroutenetwerken, die tezamen goed zijn voor 34.000 km aan fietsroute. Deze fietsroutenetwerken werken met knooppunten. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en een informatiepaneel. Fietsknooppunten zijn ideaal voor dagtochten.

Een derde type reeds uitgezette routes zijn de zogenoemde LF-routes, oftewel de Langeafstand Fietsroutes. Deze routes zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. Er ligt in Nederland zo'n 4500 km aan bewegwijzerde LF-routes.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Handige websites en apps

Zelf fietsroute maken? Daarvoor zijn verschillende handige fietsrouteplanners beschikbaar. Wat voor jou de beste fietsrouteplanner is, is heel persoonlijk. Ter vergelijking zetten we graag een aantal opties op een rijtje:

Fietsplanner
De Fietsplanner is de routeplanner Fietsersbond. Je kunt op deze website op verschillende manieren je eigen routes plannen. Je kunt bijvoorbeeld een knooppuntenroute maken. Je kunt echter ook zoeken naar uitgezette routes. Daarbij is het mogelijk om je route te exporteren naar gps.

Fietsknoop
Fietsknoop is een uitgebreid platform met een website en apps. Je kunt via de kaart een eigen route plannen. Ook kun je gebruik maken van de fietsroutes die andere gebruikers gedeeld hebben. Het platform biedt routes op basis van fietsknooppunten, LF-routes en gpx fietsroutes.

Route.nl
Route.nl richt zich niet enkel op wandelaars, maar ook op fietsers. Wat heet: de mogelijkheden wat betreft routeplanners fiets zijn heel uitgebreid. Naast een website heeft het platform ook een app. Je kunt de uitgelichte routes proberen, maar ook zelf een route samenstellen middels de routeplanner.

ANWB Fietsrouteplanner
De routeplanner van ANWB geeft een beschrijving van je fietsroute en daarbij een kaart. Bij de fietsroutes staat ook hoe lang je ongeveer aan het fietsen bent en wat de verwachte aankomsttijd is. Zelf knooppuntenroute maken? Dat is mogelijk via de fietsknooppuntenplanner van ANWB.

Komoot
Komoot is een platform voor het plannen van fietsroutes en voor navigatie. Het platform is sinds begin 2020 ook beschikbaar in het Nederlands. Het platform is te vinden als website en te downloaden als app op smartphones. Je kunt kiezen tussen een gratis en een betaald account.

Google Maps
Google Maps als routeplanner fiets? Alhoewel de meeste mensen de toepassing kennen als navigatiesysteem in de auto, kent het platform ook voor de fietser verschillende handige functies. Uiteraard kun je ermee navigeren, maar zelf fietsroute maken via Google Maps is ook heel simpel.

Verschillende opties voor jouw ideale route

Nu je weet hoe je zelf een fietsroute maakt en via welke fietsplanners je dat zoal kunt doen, is het tijd om na te denken over je ideale route met de elektrische fiets, racefiets of mountainbike. Zoals we eerder ook aangeven, begint het uitstippelen van je route met een beginpunt, bijvoorbeeld je woonplaats of je vakantieadres. Daarna bepaal je hoeveel kilometer je wilt fietsen en denk je na over de omgeving: wil je door het bos fietsen of kies je voor een tocht langs dorpjes? Heeft asfalt je voorkeur of fiets je liever op onverharde wegen? Wil je pontjes vermijden of vind je het niet bezwaarlijk om even te moeten wachten?

Nu je een globaal idee hebt van je route kun je op verschillende manieren je route verder vormgeven. Zoals hierboven aangegeven kan dat via allerlei apps en websites. Daarmee kun je de route verder verfijnen op basis van door jouw gewenste kenmerken, zoals een autoluwe route of een natuurrijke route. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een papieren fietskaart. Wanneer je je fietsroute uitgestippeld hebt, is het tijd om afstapmomenten toe te voegen. Denk daarbij aan bezienswaardigheden of mooie omgevingen om even uit te rusten of te lunchen. Is je ideale fietsroute klaar? Vergeet hem dan niet op te schrijven of te downloaden.

Laat een opmerking achter
x